Klicka för att förstora

Klicka för att förstora

Jönköpings-Posten 2003-06-19

Ingen har badat ofrivilligt, men lite blöta får de räkna med att bli. Tolv barn och ungdomar har testat sjölivet i Sjöscouternas seglarskola.

Väjningsregler på sjön, namn på båtens delar och knopar har deltagarna i seglarskolan fått lära sig. Och naturligtvis att hissa segel och ge sig ut på det blänkande blå, Det är första året som sjöscouterna ordnar seglarskola och enda kravet på eleverna är all de kan simma 200 meter. Vättern har rykte om sig att vara lite oberäknelig, men Fanny Johansson som är ledare tycker att V­ättern är lättseglad.

-Vättern har nästan inga grund. bara en fyr och det är oftast samma vind som kommer hela tiden, säger hon. Det är lättare att segla här än på västkusten, men visst kan Vättern vara lite lurig ibland. Vi seglar inte så jättelångt ut.

Det har blåst en hel del och därför har de inte vågat ta ut optimistjollarna alla dagar. Då blir det träning och lekar på land istället. Indelade i lag, får barnen tävla om vem som kan kasta hansalinan längst och vem som snabbast riggar optimistjollen. Det är inte helt lätt att få seglet rätt i båten, vinden tar tag i segelduken och bommen svajar lite oroväckande. Alfred Birging, 9 år, kämpar på, ivrigt påhejad av lagkamraterna. Till slut är allt klart och han kan springa tillbaka till laget, nöjd med att ha vunnit.

– När man skulle sätta upp den där pinnen var det lite svårt, säger han, men inte så tungt.

Martina Gustafson, l4 år, är med i samma lag och har bland annat lärt sig att slå en pålstek, som används när storseglet ska hissas.

– Vi har precis köpt en båt hemma, så jag måste lära mig lite, säger hon. Mamma och pappa får också gå i seglarskola sen.

Det gäller att hålla koll på vindarna och inte segla för långt ut i början. En stor båt med motor följer alltid med eleverna och kan rycka in om något skulle hända.

Linnette Ericsson och Elena Larsson, 11 år, går i samma klass och har seglat lite grann förut.

– Det är kul med segling, men när man inte har någon vind ar det tråkigt, säger Linnette Ericsson. Ibland kan man bli rädd, när det lutar för mycket eller man inte har kontroll över båten.

– I dag ska vi ha en seglartävling, berättar Elena Andersson. Det gäller att runda vissa bojar och komma i mål först.

– Vi ska vinna, säger de på en gång och skrattar.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Administrera