12.04
Nu rastar vi i Sjötorp och passar på att titta på kanalen och en slussning. Tre av scouterna ska ju själva passera här per båt i helgen.

12.06
Hej! Både Solen och IF:en skiner efter en morgons Skrubbande. Igår kväll följde vi med och kollade på Fyrar i 45 knop! Nu har vi precis Badat, jätte skönt men lite kallt.. Ha de!

16:21
Jakten på de försvunna sjoscouterna. En ledare och tre scouter har varit ute en längre stund. De andra, som har båtar på släp kom från till landbacken nästan samtidigt, men har ännu inte kommit ut. Samtliga ledare befinner sig i mobilskugga och är okontaktbara. Mystiken är lika tät som dimman när vi närmade oss Karlstad. IF-gänget har vi träffat däremot. Nu åter vi en mycket sen lunch som Massa, Karlstads ordförande, bjuder oss på.

20:40
Lägret är invigt av lägerchefen Massa, som berättade historien om Ingan som gick i kvav för längesedan. Alexander M berättar entusiastiskt att de hittat salamandrar på ön.

I september 1932 förliste motorfartyget Ingan av Lurö vid Tärnan, som ligger ett gott stycke söder ut från Skagens fyr på Hammarö. Fartyget kom från Lidköping med last av diamanter, guld och tändstickor. På natten ökade vinden till storm och brottsjöarna vräkte över ”Ingan” var vid däcklasten försköt sig och fartyget fick slagsida. När vattnet forsade ner i maskinrummet och stoppade motorn var fartyget redlöst och besättningen såg sig ingen annan råd än att gå i livbåten. Och det var i sista stund ty ögonblicket därefter gick ”Ingan” till botten. De hade bara rott några minuter när en kraftig brottssjö välte över livbåten och kantrade denne. Skepparen och de tre unga besättningsmännen hamnade allihop i vattnet och två av dem sjönk och var borta.Skepparen och hans son klamrade sig fast vid livbåten som då var vattenfylld, och hängde där i flera timmar då plötsligt sonen släppte taget och försvann i djupet även han. Men skepparen var starkare än de unga, han hängde kvar och drev så småningom i land på Fiskvikskäret där han, genomvåt och stelfrusen, fick övernatta. På morgonen lyckades han med sina sista krafter länsa livbåten delvis och drev sedan från skäret och i land på Sätersholmens fyr. Där fann Ullrik och hans mor honom liggande på stranden halvt medvetslös. De tog hand om honom och tinade upp honom och han blev nerbäddad och fick varmt att dricka och stark som han var så repade han sig snart efter de fasansfulla dygnen han upplevt sedan ”Ingan” gick i kvav. De tre omkomna besättningsmännen återfanns aldrig. Vänern tog dem och behöll dem. Tändstickslådorna från Ingan drev i land på fyrholmen och slogs sönder och det låg som drivor av tändstickor på södra sidan av Holmen.

22:37
Vi har samlats till lägrets första lägerbål med många sånger. Det enda som stör idyllen är de miljoner mygg som finns på ön. Myggmedel tycks ha försvunnit från vår packlista.:-x

Categories:

Comments are closed

Administrera