Glädjen viktigaste drivkraft för elitseglare

Karin Berg, 28-årig seglare från Göteborg, framträdde nyligen på en gemensam julavslutning för Jönköpings sjöscoutkår och Södra Vätterns Skepparförening. Ett 40-tal medlemmar i alla åldrar fick höra hennes underhållande berättelse om hur seglingen varit en röd tråd av glädje och personlig utveckling genom livet.
Karin är uppväxt i Åmål och på somrarna seglade familjen på Västkusten.  Ensam i en optimistjolle på Vänern kunde hon ibland känna sig osäker, men trivdes ändå tack vare den goda stämningen bland kompisarna i klubben. Först som tonåring prövade hon tävlingssegling, och efter att ha blivit utklassad av jämngamla tjejer från grannklubben var motivationen väckt och målet satt – hon skulle satsa och bli riktigt, riktigt bra på segling.Karins stora motivation och inspiration kunde kompensera hennes få tävlingsmeriter när hon sökte och kom in på seglargymnasiet i Motala. Under gymnasieåren utvecklades hon enormt och tillhörde snart Sverigeeliten. Efter VM-start i E-jolle bytte hon klass till 470, en tvåmansbåt som finns som OS-klass. Satsningen tog henne inte riktigt ända fram, men även för-OS i Kina var en stor upplevelse. En annan slags tävling hon har upplevt är Archipelago Raid, en uthållighetskrävande sexdygnssegling i vattnen mellan Stockholm och Åbo.
Trots den imponerande tävlingskarriären, betonar Karin hela tiden glädjen i seglingen som sin absolut viktigaste drivkraft. Det är tydligt att den finns kvar även nu när hon tonat ner ambitionsnivån och går från studier till yrkesliv som civilekonom. Många seglarkontakter har utvecklats till livslång vänskap. Andra effekter av seglarlivet har visat sig värdefulla för henne både som människa och i karriären; erfarenhet av ledarskap, problemlösningsförmåga och ett brett kontaktnät.
Karin visar med hela sin person att segling utvecklar och sprider stor glädje – helt oavsett ålder och kunskapsnivå. När klubbarna nu gör juluppehåll ser nog alla fram emot nästa seglingssäsong med ett extra leende på läpparna.