Klicka på bilden för att förstora

Klicka på bilden för att förstora

Domsands-bladet 160, 2014-12

I maj månad var vi nio stycken glada och positiva, blivande segelinstruktörer från Domsands båtsällskap och Jönköpings sjöscouter samlade. Vi hade blivit inbjudna att delta i en utbildning för att bli segelinstruktörer och kunna bedriva seglarskolor.

Våra instruktörer, Ingemar Johansson och Magnus Heimersson kom från Lysekil, där de bedriver seglarskolor samt instruktörskurser i Svenska Seglarförbundets regi.

Första helgen var det samling på Skeppargården som är sjöscouternas klubbstuga. Det blev två dagars teori, blandat med praktiska övningar både på land och till sjöss. Målet var att lära barn/ungdomar att segla. vilket kan vara nog så svårt om, den som ska lära sig aldrig har seglat innan, och dessutom är lite rädd för vatten.

För att inte tala om när det börjar blåsa lite och det börjar gå vågor på sjön. Så under den första dagen gällde det att till sig de goda råden om hur man planerar en segellektion. Att ta fram en lektion som innehåller teori, praktik som är varierande samtidigt som det skall vara roligt och säkert är inte helt lätt. Så mycket tid användes till att vi själva fick presentera nya övningar. För att öva in tänket, hur man kan göra övningar med målet att få ungdomarna att göra saker med sina jollar som de kan använda för att kunna utveckla sin segling. I stort var det dessa punkter som vi gick igenom under dessa fyra dagar:

  • Träningsmodeller
  • Tips och ideer
  • Ledarskap
  • Säkerhet
  • Metodik.

Tillsammans var alla lika viktiga.

Den sista dagen var vi i Domsand och hade våra sista lektioner med avslutande prov. Eller dessa två helger har vi fåll riktiga verktyg all arbeta med. Nu har vi kört seglarskola i två terminer och det har fungerat riktigt bra. Vi har hart ett samarbete med Jönköpings sjöscouter vilket har inneburit att vi har haft i genomsnitt cirka femton seglare varje måndag. Samtidigt får jag passa på att tacka alla instruktörskollegor/båtförare för en härlig säsong och ser framemot en ny seglarskola nästa år.

Text och bild Martin Ramsten

 

Categories:

Tags:

Comments are closed

Administrera