Klicka för att förstora

Klicka för att förstora

Jönköpings-Posten 2001:

Det är inte bara Jönköpings hamnpir som har blommat upp på nytt, även Jönköpings Sjöscoutkår har fått ny fart på sin verksamhet. I lördags gav man sig ut på helgsegling med övernattning i båten. Målet för utflykten var Svedån vid Baskarp, alternativt Fingalshamn på Östra sidan, Vinden fick avgöra.

-En segling på 7-8 distansminuter vilket innebär att vi är framme sent i eftermiddag, säger sjöscoutledaren Tomas Bengtsson.

Vättern låg tämligen blank och solindränkt denna lördagsförmiddag när nio ungdomar i sjöscoutkåren tillsammans med sin två ledare riggade båtarna. Egentligen lite väl lugn sjö för en sjöscout.

-Det blåser högst ett par sekundmeter, men det är bra vind för att träna lite spinnackersegling säger Tomas Bengtsson.

Sovsäckar, mat och övrig packning stuvades ner i två båtar, den ena, en IF tillhörande kåren, den andra Tomas Bengtssons egen. Klubbens trissjolle tog man på släp för att kunna segla med på utflyktsmålet.

 Egna snipor

De två egna scoutsniporna i trä, tillverkade på 1940-talet, fick dock ligga kvar hemma i hamnen. De används ofta, men vid långsegling i svag vind är det för långsamma.

-Detta är bland de sista som finns kvar i Sverige. Resten är upphuggna säger Tomas Bengtsson och pekar på ”Vita Frun” och ”Blå Jungfrun” som låg förtöjda i hamnen.

Sjöscoutkåren har omkring 35 fasta medlemmar, varav fyra flickor och fem pojkar var med på helgens utflykt.

-Vi håller på och växer till oss igen efter en tynande tillvaro säger Tomas Bengtsson. En gång i veckan har man träning och varje onsdag är det tävlingar tillsammans med Jönköpings Segelsällskap.

-Vi har ingen egen klubblokal utan vintertid har vi övrig scoutverksamhet tillsammans med Sofia Scoutkår, säger han.

Detta var sommarens första helgutflykt.

-Vi har med oss mat att äta under seglingen. I kväll när solen går ner kanske vi övar mörkersegling och tittar lite på fyrarna, förklarade Tomas Bengtsson för deltagarna.

Många av deltagarna har varit med några år nu och börjar få ordentlig seglingsvana.

-Men det är inte så många barn som har seglarbakgrund från föräldrarna. Kravet för att vara med är att de ska kunna simma 200 meter, säger Tomas Bengtsson. Att varar på sjön kräver speciella kunskaper, att manövrera en segelbåt andra kunskaper. Förutom att klara manövreringen ska man också kunna behärska sjökort och veta vad olika sjömärken betyder. Detta har Fanny Johansson, Ellen Agrenius och Johanna Rogvall pluggat i vinter då de läst in så kallat Förarbevis, en kompetens som sedan kan byggas på.

Ska fortsätta

-Det var jätteroligt och jag kommer helt klart att fortsätta med segling. Vi har också blivit kompisar genom Sjöscouterna säger Fanny Johansson, som varit med i fyra år.

Nere i ruffen på en av båtarna sitter hela gänget på fem killar och tittar på sjökortet över den tänkta seglingssträckan.

-Jag planerar att ta förarbevis, säger Oskar Bengtsson, som seglat i sex år. Tillsammans med syskonen Emil och Gustav har han lärt sig grunderna för segling i Optimistjolle. Sedan dess har det blivit åtskilliga turer på Vättern.

Skulle ni klara av en sådan här stor segelbåt själva nu? undrar vi.

-Ja det tror jag säger Oskar och får medhåll från de andra.

 

Categories:

Tags:

Comments are closed

Administrera