Trissjolle-SM 2014 på Bohus Malmön

Klicka för att förstora

Klicka för att förstora

Domsands-Bladet 160, 2014-12

En solig helg i juli sammanstrålade vi åtta glada ungdomar från Domsand på Bohus-Malmön, laddade till tusen inför en rafflande SM-segling i trissjolle.

Torsdagen den 24 juli bjöds alla vi seglare. med respektive familjemedlemmar, in till familjen Gustafssons sommarstuga på ön. Tretton personer i ett hus på 50 kvadrat var mysigt men kompakt. Dock en given succe för alla som tycker om räkor, musslor och morotskaka!

Men efter att alla hade installerat sig började allvaret. Bohus-Malmön, en liten ö norr om Lysekil med en ännu mindre båtklubb som nu för tredje gången anordnade Svenska Mästerskapet i trissjollesegling. Det är mycket som ska till för att en sådan regatta ska bli lyckad. Trevliga funktionärer, god mat och fin vind står högst upp på varje seglares önskelista. Och nog var det härlig stämning och god organisation.

Vinden var diskutabel. Fredagen innan tävlingarna satte igång gav vi oss ut får att känna på saltvattnet och vinden. Något som med förde både spinnackertrimning och klippbad samt oväntat påträffande av tumlare.

Sedan var vi redo får start. På lördag morgon var vädret fint men vinden begränsad. Starten sköts där får upp till efter lunch, varefter två av fyra tänkta race kunde genomfåras. Vinden var då fort farande svag och opålitlig då det till och med hände att mötande båtar båda länsade med spinnacker.

Efter andra seglingen som gick i stabilare vindar vände vinden plötsligt och svarta moln tornade upp sig i öster. Seglingarna avbryts hastigt vilket var tur, då vi nätt och jämnt hann i hamn innan ovädret brakade loss. Blixt och dunder och vindbyar på över 20 m/s.

På söndagen var vädret mer medgörligt och tre race kunde genomfåras i god ordning. Prisutdelningen avslöja de goda resultat, med bl.a. flera topplaceringar i ungdomsklassen.

Vi ungdomar är ett glatt gäng i olika åldrar som tillsammans brukar träffas och träna trissegling på torsdagar under engagerad uppsikt av Göran Gustafsson. Numera består vi av medlemmar från både Domsands Båtsällskap och Sjöscouterna-Skepparföreningen. Ett samarbete som har möjliggjort ledarutbildningar och även seglarskoleläger under sommaren. Tre veckors hårt arbete som givit många leenden, mycket skratt och positiv respons från både barn och föräldrar. Den här hösten har vi även for satt som ledare på måndagskvällar då barn i åldrarna 10-13 har seglat optimist.

Triss-SM 2014. En kort sagt en innehållsrik seglingsupplevelse från en av de mest manetfria somrarna i Bohusläns historia. Och vad kan man mer begära? Så nu säger vi bara en sak; SM i Norrköping 2015; BE PREPARED!

Charlotta Johansson, Anja Gustafsson,Trissjolleseglare DBS